Elf inspirerende nieuwe trends voor 2013  
     
 

Rond elk jaareinde verschijnen er diverse lijstjes met de belangrijkste trends voor de komende jaren. Als je alle trends die er gepubliceerd worden in deze periode bij mekaar brengt dan bekom je gegarandeerd een lijst met honderden trends. Elke branche heeft zo zijn eigen trends: de modebranche, de ict-branche, de muziekbranche, de voedingsindustrie de transportsector enzovoort. Sommige trends zijn evenwel vrij generiek en komen in veel lijstjes voor. Bijvoorbeeld de trends rond mobiele toepassingen, de vergrijzing enz. Uit die lijstjes hebben we er nu elf geselecteerd die kunnen inspireren voor nieuwe ideeën en initiatieven die nieuwe business en innovatie kunnen opleveren.

 
     
  1. De nieuwe bescheidenheid.  
  Het kleinschalige als reactie op de bedreiging van klimaat en de crisis. Er is meer aandacht voor familiewaarden, gezondheid, tijd voor kwaliteit, terug naar de natuur.
Men gaat op reis in onbekende stadsbuurten, maakt een gepersonaliseerd jasje voor zijn tablet en gaat slapen in hangmatten in bomen.
 
     
  2. De werkplek van de toekomst  
  De werkplek zal een gans nieuwe look bekomen en het klassieke kantoor zal verdwijnen. Het kan misschien wat verbeelding vergen maar wie zegt er dat het kantoor niet zal verdwijnen? Velen werken al vanuit koffiebars, vanuit de wagen of terwijl ze de sportwedstrijd volgen van hun kinderen. Dit fenomeen wordt natuurlijk al jaren voorspeld, maar dankzij de kracht van het mobiele internet en videoconferencing kan straks iedereen overal werken en zullen bedrijven meer en meer beslissen tot minder kantoorruimte.
 
     
  3. Meer macht voor vrouwen  
  Meer mannen dan vrouwen verliezen hun baan of werk. Vrouwen worden vaker kostwinner en grijpen niet alleen thuis, maar ook op het werk meer macht. Vrouwen gaan vaker vreemd dan mannen en weten dat beter te verdoezelen. Richt je dus meer op vrouwen, hun opvattingen worden doorslaggevend.
 
     
  4. Ontsystematisering  
 

Mensen hebben veel vertrouwen verloren in de politiek, in de overheid en ook in grote instanties als banken, energieleveranciers, telecombedrijven, etcetera. Ze willen niet langer een nummertje zijn en gaan aan elkaar geld lenen, met elkaar initiatieven ontplooien. Als je via het systeem geen studentenkamer of oppas voor je kinderen kunt vinden, zoek je intensiever in je omgeving.

 
     
  5. Re-shoring en lokale productie  
  Locale productie maakt een comeback omwille van stijgende lonen elders, hoge verzendkosten en een toevloed van innovatie. Bedrijven denken ook dat ze lokaal betere producten en systemen kunnen ontwikkelen. Everlane maakt zo bijvoorbeeld luxegoederen die ze rechtstreeks verkoopt via internet. Ze produceren de helft in hun lokale markt in de Verenigde Staten. Hierdoor zijn ze sneller en hebben ze meer controle over de voorraad die ze dan snel kunnen aanvullen in geval van sterk vergrote vraag. Wat anders 12 weken kan duren om vanuit overzee te verschepen, kan nu in een maand. Dit kan iets duurder zijn maar ook de betere controle over het ontwerp en het design van het product is belangrijk.  
     
  6. Smart Food
 
  We zaten al een tijdje in een fastfoodcultuur en nu zie je dat mensen het toch wel weer leuk vinden te weten welke groenten er allemaal zijn. Men wil weten waar het eten vandaan komt of men gaat aan urban farming doen. Men verbouwt groente in het eigen achtertuintje, op zijn terras of op het dak. Men ziet ook initiatieven waarbij groepen gezamenlijk aan tuinbouw gaan doen.  
     
  7. Transitie economie  
  Je ziet een toename van ruilhandel waarbij diensten of goederen tegen elkaar worden uitgewisseld. Er zijn grote veranderingen gaande in de muziekbranche, boekenbranche, media en vele andere sectoren. Er komen nieuwe business modellen.
 
     
  8. Transparantie voor de consument  
  De consumenten hebben genoeg van valse beloften en tegenstrijdige marketing claims en willen bedrijven en merken die ze kunnen vertrouwen. Ook zijn er nog weinig verschillen binnen productcategorieën, de meeste producten bieden dezelfde rationele voordelen. Het zijn de emotionele voordelen die een merk maken en ervoor zorgen dat mensen keer op keer terugkomen. Vertrouwen wordt een essentieel onderdeel van de algemene reputatie van het merk. Het is o.a. bewezen dat 83% van de mensen die een merk vertrouwen dit ook zullen aanbevelen aan anderen.
 
     
  9. Upcycling  
  Met overblijfselen die vroeger ‘rommel' waren, creëer je een meerwaarde. Een cassette gebruiken als riemsluiting, een portret maken uit kurkdoppen, een pull uit de kringwinkel herknippen tot wanten. Deze trends is ook verwant met de trends waarbij mensen opnieuw zelf dingen gaan maken en met mekaar gaan uitwisselen.
 
     
  10. Webnologie  
 

Na de sterke opkomst van alle sociale media en mobiele toestellen wil men afstand nemen van het overdreven gebruik ervan en opnieuw weer mensen ontmoeten. Hotels met kleine kamers en heel grote bars; korting als u uw tablet achterlaat aan de hotelreceptie.

 
     
  11. Welzijn boven welvaart  
  Welvaart is lange tijd het hoogste goed geweest. In het verleden was er reeds de slow beweging die handvaten aanreikte voor ieder die een evenwichtiger leven zocht in deze hectische wereld. Dit bleef echter vrij marginaal. Door de crisis merken mensen nu noodgedwongen dat men ook met minder genieten kan. Dat brengt ook een rust: je bent niet meer gedwongen mee te doen met de rat race. Steeds meer consuminderen dus.

Allicht zijn er bij deze trends enkele bij waarmee uw bedrijf aan de slag kan. Organiseer hiermee eens een brainstorm met een aantal medewerkers of externen. Daar haal je dan zeker weer enkele goede ideeën uit.

 
     
     
 

INNOVATION, NEW BUSINESS & GROWTH

Copyright www.gro3.com | All rights reserved